Каталог

Екологични моторни триони - резачки

Лошият имидж на моторните триони се дължи на свързването им или с унищожаването на горите по света или с филми като „Тексаско клане“. Един от най големите и реномирани производители е решил да оправдае това с новият модел акумулаторен моторен трион на Stihl - MSA 160 C-BQ.

Отрочето на немския гигант за моторни триони Stihl е с Li-ion, който издържа до един час рязане на дърва. Липсва бензинов двигател и резервоар за гориво, което го прави сравнително лек в сравнение с малките конвекционални модели. За сравнение с нивата на шума пък и дума не може да става. Акумулаторният моторен трион  е незаменим помощник, както на строителната площадка и в работилницата, така и у дома, на двора, в градината или районите с наложени ограничения на шума като общински зелени площи или болници например. Оборудван е с шина 30 см., с новата специално разработена за леки и компактни моторни триони верига 1/4" PM3, с ниско ниво на вибрациите и слаб обратен удар. Акумулаторният моторен трион на Stihl е подходящ за рязане на клони и тънки дървета с диаметър до 20 см.

За съжаление цената на този акумулаторен моторен трион съвсем не е съобразена с възможностите на средностатистическия българин – 585 лв.  без включен акумулатор. Цената на акумулатора може да стресне дори средностатистически германец, а именно 352 лв 118 Wh, 390 лв 160 Wh и 401 лв 178 Wh. От Stihl дори са преценили, че продукта е прекалено евтин и са решили да продават и зарядното отделно за скромната цена от почти 148 лв...мощната според Stihl литиево-йонна акумулаторна батерия акумулира енергия от 160 Wh и заедно с електродвигателя (ЕС) осигурява продължителна работа на акумулаторния трион с висока производителност на рязане – до 35 минути, респ. 150 разреза в дъска от смърч с размери 10 х 10 см и пак зависи от индивидуалното управление на уреда.

Дали бихте си купили или не този уред за над 1100 лв., няма значение. Важното е, че Stihl прави първата крачка напред в производството и в бъдещото екологично използване на моторните триони.

 

 

 

 

Tags: