Fiskars

 

През седемнадесети век са създадени редица металургични заводи във Финландия. Големите горски масиви в областта Pohja, заедно с нейния неизчерпаем воден потенциал и добри водни пътища го прави идеален център за финландската желязна промишленост. Металургични заводи в Antskog са създадени около 1630 г., последвани от Billnäs - 1641 г. Fiskars е създаден през 1649 г, а днес е едно от най-старите предприятия на запад.

През 1649 г. е основан металургичния завод Fiskars. Когато е създаден Финландия е под шведско управление, а по това време Швеция е една от най-големите производители на желязо в Европа. През 1649 г. Peter Thorwöste създава доменна пещ и преса Fiskars за производството на чугун и подправени продукти. Желязната руда, използвана в Fiskars е основно внесена от мината Uto в открития архипелаг на Стокхолм и повечето от метала, произведен в завода се транспортират до Швеция, за да бъде продаден на пазара за желязо в Стария град на Стокхолм. В Fiskars, желязото се използва за направата на пирони, тел, ножове, мотики, железни джанти и други неща.

Осемнадесети век - От металургичен завод до завод за мед.

През 1783 г. заводът за метални изделия бе поет от семейството Björkman и производството е фокусирано върху обработката на медна руда от близката в Orijärvi медна мина. През деветнадесети век добива на мед в Orijärvi е намалял и доменната пещ е затворена през 1802 г. От тогава е спряло производството на желязо в селото Fiskars.

През 1822 г. започва ерата на семейство Julin в Fiskars.

През 1822 аптекарят Johan Jacob Julin (по-късно, фон Julin) от Turku купува металургичния завод Fiskars. По негово време в заводът активното производството е насочено към обработката на желязо. През1832 производствената гама се увеличава, като започват да се произвеждат ножове, вилици и ножици. През 1837 Fiskars отнова става първенец във Финландия, както във времето когато е основана фабриката в селото. През 1830 г. е произведена първата парна машина във Финландия. По време на управлението на Julin са се направили много социални реформи, като и селското стопанство в селото се е подобрило значително. Fiskars са имали значително влияние върху развитието на финландското селско стопанство, а по това време в завода на Fiskars са произведени над един милион плугове. Под ръководството на Julin, Fiskars става известен със своите стопански и битови сечива и името на Fiskars се превръща в синоним на високо качество.

Покажи:
Ред:
Лозарска ножица Fiskars / Viking
Лека и удобна лозарска ножица тип гилотина (с пресрещащи се остриета) с иновативна технология на ряз..
27.40 лв