Понеделник - Петък от 8:00 до 18:00 Събота: от 8:00 до 12:00

КЛАСОВЕ МОТОРНИ ТРИОНИ

КЛАСОВЕ МОТОРНИ ТРИОНИ

Според предназначението си моторните триони се разделят на три класа – хоби или моторни триони за лично ползване, полупрофесионални и професионални. Това е и един от критериите при избор на бензинов моторен трион. Тук ще разграничим трите класа моторни триони според работата, която могат да извършват.

Клас Хоби моторни триони е за работа по около 30 часа на месец или 1-2 часа на ден. Тези моторни триони са леки, евтини и не се използват в масовият дърводобив, поради ограниченият им моторесурс. Предназначени са за работа в личното стопанство - кастрене на дръвчета, оформяне на короните им, рязане на по няколко кубика дърва за огрев, рязане на дъски при леки строителни работи, като направа на покриви, за направата на кофражи, дървени конструкции, скелета и др.

Полупрофесионален клас моторни триони – могат да работят от 8-10 часа на ден, но не се използват за работа всеки ден. Предназначени са за обслужване на ферми и по-големи стопанства при поддържане на гори или големи овощни градини. Използват се и в професионалния дърводобив като помощни моторни триони при кастренето на повалени дървета и за прерязване, поради по-малкото им тегло.

Професионален клас моторни триони – издържат на интензивно натоварване по 8-10 часа на ден, независимо от условията, при които работят. Имат голям моторесурс, предвидени са за работа при тежки метеорологични условия и по-сурова среда. Тези моторни триони за малко по-скъпи от полупрофесионалните и много по-скъпи от клас Хоби. Теглото им обикновено е по-голямо от тези в клас Хоби, но в сравнение с полупрофесионалните нямат голяма разлика, а има и модели, които са по-леки от някои полупрофесионални моторни триони.

При покупка на бензинов моторен трион се има в предвид мощността, теглото, дължината на шината, тип на веригата, оборотите на машината. Много хора пренебрегват оборотите на машината, но това е важен параметър, тъй като моторният трион реже предимно с оборотите си. От мощността и оборотите на моторният трион зависи скоростта на рязане и обема на работата, която може да се свърши.

Шината е един от важните компоненти на бензиновият моторен трион. От дължината на шината зависи какъв диаметър дърво ще можете да прерязвате, колкото тя е по-дълга, толкова по-голям диаметър може да отреже. Важно е дължината на шината да е съгласувана с мощността на моторният трион. Обикновено дължината на шината е определена към всеки моторен трион, но много хора правят грешката да сложат по-дълга шина на машината си, без това да е съобразено с мощността и. Хоби машините са оборудвани с шини от 30 до 40 см., полупрофесионалните – обикновено 40-45 см., а при професионалните модели дължината е от 40-50 см., като в някои случаи може да им се сложи и доста по-дълга шина – до 1,5 м.

Друг важен компонент на моторният трион не веригата. При веригите има различни типове стъпки.

Най-малката стъпка на веригата е  3/8 Picco и се използва при Хоби трионите. По-мощните моторни триони са оборудвани с верига със стъпка .325 инча или по-голямата 3/8 инча. При по-мощните триони се използват вериги със стъпка 3/8 и .404 инча.

Има и други моторни триони, които трудно може да се класифицират към която и да е категория. Това са моторни триони за извършване на специализирани работи, кастрачки и др.

За да видите нашите оферти, моли кликнете върху текста МОТОРНИ ТРИОНИ