Понеделник - Петък от 8:00 до 18:00 Събота: от 8:00 до 12:00

КОЛКО МОЩЕН ГЕНЕРАТОР ЗА ТОК НИ Е НУЖЕН

КОЛКО МОЩЕН ГЕНЕРАТОР ЗА ТОК НИ Е НУЖЕН

Електрическият генератор за ток, е ценно допълнение към почти всеки дом, и безценен уред ако живеете в район, който характерен с големи сезонни бури или тежки зимни месеци. Такива райони е съвсем обичайно да са без ток в продължение на няколко дни. Имайки надежден и правилно оразмерен генератор за ток, ще ви е по-лесно да се справите през тези трудни дни, докато енергийната компания възстанови електричеството във вашият район.

Има една тънка линия между закупуването на твърде мощен генератор за ток и на такъв, който няма да има достатъчна мощност за нуждите на вашият дом. Ето как правилно да изберете домашен генератор за ток.

1. Преди да тръгнете по магазините за подобна техника, трябва да имате представа каква мощност консумират вашите основни уреди. От това ще предобиете представа генератор за ток с каква мощност ще ви е нужен.

2. Един от начините за изчисляване на мощност е да се използва амперметър. Амперметърът се поставя в една линия с всеки уред и се отчита какъв ток консумира всеки един уред. Можете да закупите един и да го направите сами или да наемат електротехник, за да вземе показанията вместо вас. Имайте предвид, че ако си закупите амперметър измерването ще ви излезе безплатно от наемането на електротехник и ще имате амперметър, когато ви потрябва отново.

3. След като измерите всички електрически уреди и тяхната консумация на ток, амперите се събират за да може да се изчисли необходимата мощност на генератора за ток, който ви е необходим.

4.  След като сте измерили и сумирали общата консумация на ток на уредите, може да изчислите общата им мощност във ватове W. Изчислението става по формулата W=VxА, където V е напрежението – 220 волта в случая, а А е ампеража който сте измерили. Например ако сте измерили обща консумация на ток 30 ампера, мощността е 220х30=6600 вата или 6.6 киловата обща мощност на уредите. Напоследък по пазара се срещат и уреди, които измерват направо мощността, само трябва да го включите в контакта и след това да включите консуматора в него.

5. Ако не ви се дават пари за уреди или електротехник има друг варинт, който може да използвате за да разберете мощносттаа на вашите електроуреди. По принцип всеки електроуред има етикет или табелка по него с инфорнация, като би трябвало да е написано и каква консумация или каква мощност има. Ако няма табелка потърсете в ръководството или информация в интернет.

6. Друг момент е, че някои от по-големите уреди в дома се нуждаят от по-голям ток за да стартират, отколкото в нормален режим на работа (понякога три пъти повече), което означава, че имат по-голяма нужда от мощност на генератора за ток. Това е важно да се има в предвид, когато се събира нужната мощност. Разберете кой уред има най-голяма консумация при стартиране и добавете разликата към общия сбор необходима мощност. Няма нужда да добавяте разликата от всички уреди с голям стартов ток към общите сметки, защото едва ли ще се случи 2 или повече уреди да стартират в един момент.

7.    Когато имате един общ резултат за необходимата мощност, добавете още 20 % запас. По такъв начин вашият генератор за ток няма да работи на предела на възможностите си и ще има малко запас ако след време решите да добавите още някой малък консуматор. Облекчената работа на генератора ще му позволи да работи по-дълго поради намалената консумация на гориво.

Повечето хора купуват генератори за ток без да смятат каква мощност им е нужна, но това обикновено води или до преразход на гориво от покупката на по-голям генератор за ток или от недостиг на мощност при покупка на по-малък.

Разгледайте нашите оферти като кликнете на текста ГЕНЕРАТОРИ ЗА ТОК