Понеделник - Петък от 8:00 до 18:00 Събота: от 8:00 до 12:00

МНОГОКОМПОНЕНТНИ РЕЖЕЩИ ИНСТРУМЕНТИ

МНОГОКОМПОНЕНТНИ РЕЖЕЩИ ИНСТРУМЕНТИ

Многокомпонентните метални режещи инструменти, каквито са показани на долните снимки не трябва да се използват с моторни коси и храсторези в никакъв случай, тъй като само по себе си това представлява неоторизирано изменение на режещата част на продукта.

Пример на такъв опасен инструмент напоследък е използването на кордови глава, които вместо с корда работят с вериги. Тези режещи инструменти се произвеждат в Китай и освен, че са опасни за работа и са със съмнително качество и здравина, защото влизат в страната без да са преминали никакъв контрол за качество. Всички марки и модели моторни коси и храсторези работят при високи обороти, в много случаи те са около и над 12 000 об/мин и при продължителна работа с многокомпонентни метални инструменти в следствие на износване или при механични удари съществува опасност отделни метални части от тях да се откъснат и да излетят с много голяма скорост. В такива случай употребата на многокомпонентен режещ инструмент при работа с моторна коса или с храсторез, може да доведе до тежки наранявания, дори и смъртоносни наранявания на оператора на уреда или на случайни лица. От 19.01.2012 г. Европейската комисия взе решение, забраняващо продажбата на пазара на многокомпонентни режещи метални инструменти за моторни коси и храсторези в страните-членки на ЕС.

Всички моторни коси и храсторези на водещите производители Stihl и Husqvarna се продават окомплектовани само с еднокомпонентни метални режещи инструменти. За това в инструкциите за експлоатация на моторните коси или храсторези се препоръчва да се работи с оригинални режещи инструменти, препоръчани от съответния производител, за съответния модел, съобразени с естеството на работа при определените условия.

Многокомпонентни метални режещи инструменти - пример: