Понеделник - Петък от 8:00 до 18:00 Събота: от 8:00 до 12:00

РАБОТЕТЕ ПРАВИЛНО С МОТОРЕН ТРИОН - РЕЗАЧКА

РАБОТЕТЕ ПРАВИЛНО С МОТОРЕН ТРИОН - РЕЗАЧКА

Моторният трион е мощен и незаменим инструмент, особено когато става въпрос за индустриален дърводобив, но едновременно е и много опасен. Научете се как да го използвате безопасно, като спазвате някои основни правила.

1. Преди да закупите моторен трион – резачка за дърва, преценете какво точно ви трябва. Лек моторен трион – използва се предимно за лични нужди, за непрофесионално рязане на дърва за домакинството и инцидентно поваляне на някое дърво. Полупрофесионален моторен трион – резачка, който се използва за по-големи натоварвания, за събаряне на дърва в редки и средногъсти горски масиви, както и за рязане на дърва на трупчета. И накрая тежък или професионален моторен трион – резачка, който се използва за интензивна работа в гъсти масиви – поваляне и рязане на трупчета. Моторният трион – за лично ползване обикновено е лек, с къса шина 25 – 35 см. и е идеален за рязане на клони и малки дървета, а също и за строителни работи. Професионалният и полупрофесионалният моторен трион – резачка е по-тежък, по-мощен, по-оборотен, с 40 – 50 см. шина и е по-добър за рязане на големи дървета и трупи.

2. Прочетете много добре инструкцията за упореба на вашият моторен трион – резачка и спазвайте стриктно инструкцията за безопасност при работа с машината.

3. Следете постоянно дали правилно е обтегната веригата и дали има достатъчно смазване.

4. Преценете диаметъра на дървото, неговата влажност, стабилност, както и разпределението на короната, преди да направите първия отрез.

5. Дръжте моторният трион здраво, преди да го започнете да режете.

6. Дръжте си ръцете далеч от шината и веригата.

7. Стартирайте моторният трион и изчакайте малко да загрее. Ускорете двигателя на пълна газ, преди да започнете да режете. Винаги дръжте моторният трион на пълна газ като режете.

8. Направете предварително клиновиден отрез от една четвърт до една трета от диаметъра на дървото.

9. Направете обратен отрез от противоположната страна на клиновидния на около 5 см. над него, за да падне дървото.

10. Дръжте моторният трион на максимална газ, докато отреже дървото и се освободи напълно от него.

11. По време на работа веригата се загрява и разтяга. Ако прецените, че трябва да се натегне, изчакайте я малко да изстине и да се свие, преди да го направите.

12. При изгасяне на моторният трион – резачка изчакайте въртенето на веригата да спре напълно, преди да го оставите някъде.

13. Зареждайте гориво и масло само при изгасен двигател на моторният трион.

14. Използвайте защитна екипировка – очила, ръкавици, подходящи дрехи и обувки.

15. Не пушете, не яжте и не пиите по време на работа с моторният трион.

За да видите нашите оферти, моля кликнете върху текста РЕЗАЧКИ ЗА ДЪРВА