Понеделник - Петък от 8:00 до 18:00 Събота: от 8:00 до 12:00

РЕГУЛИРАНЕ НА МОТОРЕН ТРИОН - РЕЗАЧКА

РЕГУЛИРАНЕ НА МОТОРЕН ТРИОН - РЕЗАЧКА

В тази статия ще ви научим как да си регулирате моторният трион в домашни условия, без наличие на оборотомер и друга техника. За целта е необходимо да имате една отвертка, един чифт ръце и поне едно ухо...това разбира се е в кръга на шегата. Единственото, което ви е нужно е малка отвертка.

Първо да поясним, че такова нещо като регулиране на въздух и бензин при резачките за дърва няма! Тук се регулират ниски, високи обороти и дроселовата клапа - т.е. колко да е отворена. Има три отвора с болтове за регулиране на оборотите на резачката за дърва. На единият пише "L", което означава Low - ниски обороти, а на другият "H", което означава High - високи обороти и още един обикновено е обозначен с "LA" - дроселовата клапа. "L" и "H" винаги са един до друг, а отворът за дроселовата клапа по принцип е под тях. Преди да регулираме машината е добре да е загряла ако това е възможно.

Как става регулирането?

1. Болтчетата "L" и "H" се завиват до край и след това се развиват оборот и половина, а болчето на дроселовата клапата - "LA" се развива и завива като се гледа кога започва да завърта клапата и тогава се навива около половин оборот.

2. След това палите машината, давате газ до край и започвате да затягате болтчето "Н" докато достигне максимални обороти. Достигането на максимални обороти се преценява на слух, след като не разполагате с оборотомер. Различните моторни триони работят при различни максимални обороти и обикновено максималните обороти на които трябва да работи резачката са по-ниски от тези на които може да я накарате да работи като регулирате карбуратора. Марковите резачки имат тапи на карбуратора за да избегнат регулирането има на по-високи обороти от колкото е проектирана машината. При неналичие на оборотомер вие трябва да се доверите на слуха си и е препоръчително когато достигнете максималните обороти да върнете леко винтчето, т.е. да не регулирате резачката да работи на максимума.

3. След като сте регулирали високите обороти пускате газта и идва ред на ниските обороти. Газ не се подава, а само се върти болтчето "L" - когато го завивате се вдигат оборотите, а когато го развивате се понижават. Ако ви харесва как са оборотите подавате рязко газ и ако резачката глъхне трябва да се отвие малко болтчето "L" (оборотите ще падат) и така докато започне да се форсира без да глъхне. При развиване на болтчето "L" докато резачката започне да се форсира без да глъхне оборотите се дорегулират с болчето на дроселовата клапа - "LA".

ВНИМАНИЕ! Предложеният вариант на регулиране на машината не гарантира нейната дългосрочна безаварийна работа. Сами разбирате, че на слух не могат да се нагласят примерно 12.500 об/мин. Всеки опит за ремонт на личните Ви резачки за дърва е на Ваша собствена отговорност!

Регулирането на моторният трион - резачка трябва да се извършва в специализиран сервиз от сервизен техник снабден с оборотомер!

За да видите нашите оферти, моля кликнете върху текста РЕЗАЧКИ ЗА ДЪРВА