Понеделник - Петък от 8:00 до 18:00 Събота: от 8:00 до 12:00

РЕЗАЧКИ ЗА ДЪРВА - ГОРИВНА СМЕС

РЕЗАЧКИ ЗА ДЪРВА - ГОРИВНА СМЕС

Бензиновите резачки за дърва, подобно на други двутактови моторни уреди изискват омаслена горивна смес при работа. Смазването на отделните компоненти на резачките за дърва става единствено от маслото, което се добавя в бензина предварително и липсата му води до фатални последици за машината.

При приготвянето на горивната смес за вашата резачка, трябва да имате в предвид следните особености:

1. Използвайте само хубав бензин, без добавки или примеси, закупен от доказани бензиностанции. Практиката показва, че много от повредите по резачките за дърва се дължат на лоша горивна смес, приготвена от некачествен бензин или масло. На много от вас се е случвало да заредите бензин, миришещ на нафта, димящ в черно  или съдържащ други примеси като ацетон или вода и в резултат на това да прибегнете до услугите на сервизен техник. Резачките за дърва работят на високи обороти - от 12000 до 14000 и изискват изключително качествена горивна смес. Препоръчва се използването на "пресен" бензин А95. Престоял дълго време бензин също не е подходящ.

2. Друг важен компонент на горивната смес за резачките за дърва е маслото за омасляване на бензина. Използвайте само качествени масла за високооборотни двутактови двигатели. Препоръчителни масла са тези на Щил, Хускварна и Орегон. Разбира се има и други производители, но маслата на тези марки са разработени специално за резачки за дърва и други моторни уреди с високооборотни двутактови двигатели с въздушно охлаждане. Съществуват минерални, полусинтетични и синтетични масла, които са бездимни и щадящи /до някаква степен/ околната среда. Препоръчително омасляване на бензина е от 1:50 до 1:40, което означава 20 - 25 мл./л. бензин А95. Обикновено съотношението на омасляване е написано на бутилката на маслото, но при всички случаи ако използвате маслата на фирмите по-горе, не слагайте по-малко от 20 мл. и повече от 25 мл. масло на литър бензин. Малкото масло води до по-лошо смазване и работа на резачките за дърва на по-високи температури, което от своя страна води до голямо износване и скъсяване на живота на машините. По принцип маслата са трайни по отношение на срокът им на годност, но все пак ако имате много старо масло примерно над 5 г./, по добре не го използвайте.

3. Приготвяйте горивната смес в специален за това съд. Фирмените магазини, където се предлагат резачки за дърва предлагат специални туби за приготвяне на горивна смес и специални системи - накрайници за пълнене на гориво, които спират пълненето, когато се напълни резервоара на резачката за дърва. Най-добре е да приготвяте горивната смес в деня преди да работите с резачката, т.е. да е прясна. Приготвяйте си горивна смес до толкова, колкото ще изгорите за деня - 2,3,5 литра - вие си преценявате според работата, която ще трябва да свършите. Не приготвяйте много горивна смес, с която да работите дълъг период от време.

Приготвена в правилно съотношение и с правилното масло горивна смес, гарантира безпроблемната работа на резачките за дърва и техният дълъг живот. Препоръчва се след работа с резачките за дърва, да се източи горивната смес и да се запали резачката за да изгори останалото гориво в карбуратора. По този начин се удължава живота на мембраните в карбуратора.

За да видите нашите оферти, моля кликнете върху текста РЕЗАЧКИ ЗА ДЪРВА