Понеделник - Петък от 8:00 до 18:00 Събота: от 8:00 до 12:00

ЗОНА НА ОБРАТЕН УДАР - ОТКАТ

ЗОНА НА ОБРАТЕН УДАР - ОТКАТ

Обратният удар е една от най-честите причини за наранявания и инциденти при работа с моторен трион. Обратният удар се получава предимно, когато се реже с моторния трион, веригата се върти и докоснете с върха на шината някакъв твърд предмет или когато при рязане разрезът на дървото се затвори, или притвори и защипе веригата в разреза.

Зоната на обратен удар се намира в горната режеща част на върха на шината, както е показано на картинката по долу.


Допирът на върха на шината както и заклещването на въртящата се режеща верига на върха на шината доста често предизвиква светкавичен обратен удар, като шината се отхвърля назад и нагоре към оператора (виж снимката по долу). Всяка от тези причини може да доведе до изгубване на контрол върху моторния трион и до сериозни наранявания на Вас или случайни лица, намиращи се около Вас.

Горната част на върха на шината на моторния трион се нарича още ЗОНА ЗА ОТКАТ. Рязането с тази зона  е неприятно като усещане защото заради въртеливото движение напред на веригата при удара на зъбите в дървото, машината "отскача" назад към резача, ето защо е много важно да се заема правилна и стабилна стойка при рязане и да се спазват инструкциите за безопасност. Друго важно нещо при работа със зоната за обратен удар е правилния и здрав захват по време на работа - палецът да обгръща така ръкохватката, че да е противоположен на другите пръсти. Също е препоръчително при преместване от едно място на друго да пуснете газта на моторния трион, за да се предотврати случайно подаване на газ и нараняване при залитане или спъване и падане с моторният трион.
Съвременните моторни триони се оборудват с различни устройства, с цел намалянето на риска от нараняване при обратен удар или от други причини. Пример за такива устройства е спирачката на веригата, предпазител за ръката, предпазител за главата на шината, както и шини и вериги с ниско или намалено ниво на обратен удар. За да се функционират надеждно защитните устройства е много важно моторните триони да са правилно сглобени, изправни и всички компоненти да са безопасно фиксирани.
Независимо от модела и марката на Вашият моторен трион се препоръчва или избягването на работа с тази зона на шината, а да се използва долната и част, при рязането с която машината се "изтегля" напред и лесно се контролира или използването на шина и верига с ниско ниво на обратен удар, освен ако не сте преминали специален курс на обучение и знаете как да реагирате при обратен удар.
Много важно е преди да започнете да използвате моторният трион да прочетете внимателно инструкцията за експлоатация, където в повечето случай има описани правила и техники на безопасност, както и техники на поваляне и рязане.

За да видите нашите оферти, моля кликнете върху текста МОТОРНИ ТРИОНИ